Bel direct

06 - 30 39 79 25

Groepenkasten en meterkasten (plaatsing, vervanging, uitbreiding)

Plaatsing, vervanging en uitbreiding van groepenkasten

Een groepenkast, ook wel een verdeelkast, elektriciteitsmeterkast of meterkast genoemd zorgt ervoor dat elektrische apparaten in huis veilig gebruikt kunnen worden. Wanneer het aantal elektrische apparaten in huis toeneemt, is het vaak nodig de groepenkast aan te passen. Meerdere apparaten op een groep leidt tot een hogere totale elektrische belasting wat onveilig is. Om overbelasting te voorkomen worden groepenkasten vervangen of uitgebreid bij de toename van elektrische apparaten.

Onze dienstverlening bestaat uit:

  • De uitbreiding van groepenkasten bij toename van elektrische apparaten binnenshuis
  • De toevoeging van groepen ten behoeve van bijvoorbeeld buitenverlichting, een tuinhuis of wellness apparatuur
  • De aanpassing van de groepenkasten ten behoeve van zonnepanelen
  • Het vervangen van verouderde groepenkasten
Neem contact op

Oude groepenkast vervangen

Een van de belangrijkste onderdelen van een groepenkast is de hoofdschakelaar. Deze werkt als een veiligheidsschakelaar. Het is daarnaast al sinds 1976 verplicht om een groepenkast met aardlekschakelaar te hebben. Toch zijn er nog steeds oudere woningen in Nederland die nog werken met een ouderwetse stoppenkast. Het ontbreken van een aardlekschakelaar verhoogt de kans op elektrische schokken en brand. Heeft u nog een woning met een ouderwetse stoppenkast?  Laat deze dan vervangen voor een moderne groepenkast die alle veiligheidsmaatregelen biedt om elektrische veiligheid te waarborgen.

Uw oude groepenkast vervangen? Neem contact met ons op voor antwoord op uw vragen, een vrijblijvende offerte of het inplannen van een afspraak. Hendriks Installatiewerken voldoet aan alle gestelde kwaliteitseisen en is opgenomen in het register van InstallQ. Dit biedt de garantie dat onze installaties voldoen aan alle veiligheidsnormen wat ons tot een betrouwbare installateur voor uw zonnepanelen maakt.

Maak eenvoudig een afspraak

Groepenkast uitbreiden

De uitbreiding van de groepenkast voorkomt overbelasting wanneer het aantal elektrische apparaten in huis of het bedrijf toeneemt.  

Moet de groepenkast worden uitgebreid? Vraagt u meer van het stroomnet met de komst van nieuwe apparatuur in huis of de aankoop en installatie van zonnepanelen? Dan vraagt u ook meer van de groepenkast! De vakmensen van Hendriks Installatiewerken zorgen er met de juiste aanpassingen van de groepenkast voor dat u veilig alle apparatuur kunt gebruiken.

Vraag een vrijblijvende offerte op

Groepenkast en zonnepanelen

Stapt u over op zonnepanelen als duurzame energiebron? Dan moet ook de groepenkast worden aangepast. Over het algemeen worden zonnepanelen aangesloten op een 1-fase of 3-fase systeem, afhankelijk van de totale capaciteit van de zonnepanelen en de elektrische behoeften van de locatie. In een 1-fase systeem worden zonnepanelen aangesloten op één enkele fase in de groepenkast. Deze oplossing is geschikt voor kleinere zonnepaneleninstallaties en woningen met een gemiddeld elektriciteitsverbruik.

Voor grotere zonnepaneleninstallaties of locaties met een hoog stroomverbruik kan een 3-fase systeem nodig zijn. Het juiste type fase wordt bepaald tijdens het ontwerp en de installatie van de zonnepanelen.

Omvormer aansluiten op de groepenkast

Een omvormer zet de door je zonnepanelen opgewekte gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC). Dat is nodig omdat huishoudelijke elektrische apparaten, maar ook bijvoorbeeld een wallbox of een laadpaal voor het opladen van elektrische auto’s, werken op wisselstroom. Onze installateurs verzorgen het voortraject en maken de groepenkast geschikt voor de aansluiting met zonnepanelen: kundig, netjes en betrouwbaar!

Maak eenvoudig een afspraak

Vragen waar u nog mee kunt zitten en waar wij het antwoord op hebben!

Mag je een groepenkast zelf vervangen of uitbreiden?

Het vervangen of uitbreiden van een groepenkast is geen typisch doe-het-zelfproject vanwege de risico’s op elektrische schokken en brand. De groepenkast en de installatie moeten aan wettelijke veiligheidsschriften voldoen. Bovendien is zelf aan de groepenkast werken af te raden omdat u daarmee een groot risico loopt op het vervallen van garantie en vergoeding vanuit de verzekering wanneer het mis gaat.

Hebben jullie mogelijkheden voor het plaatsen van een slimme groepenkast?

Zeker. Een slimme groepenkast is een slimme keus! Deze onderscheiden zich van standaard groepenkasten met geavanceerde functies zoals energiemonitoring, een afstandsbediening en zelfs mogelijkheden voor load balancing om je elektriciteitsverbruik te optimaliseren. Deze kunnen helpen bij het efficiënter beheren van je elektrische systeem en het verminderen van energiekosten. Wij adviseren u graag!

Wanneer moet een groepenkast worden aangepast of worden vervangen?

Een groepenkast zelf heeft geen standaard vervangingstermijn. Aanpassingen zijn nodig wanneer ze door ouderdom niet meer veilig genoeg zijn, beschadigd zijn of wanneer u wilt overstappen op bijvoorbeeld een slimme groepenkast. Uitbreiding van een groepenkast is nodig wanneer de elektriciteitsvraag in het bedrijf of de woning toeneemt. Dit gaat bijna altijd samen met de komst van nieuwe apparaten. Ook de aanschaf van zonnepanelen is een reden om de groepenkast aan te passen en uit te breiden.  

Wat is het verschil tussen een groepenkast, een meterkast en een stoppenkast?

Een groepenkast is een modernere versie van de oudere stoppenkast. Het belangrijkste verschil is dat een groepenkast over beveiligingen zoals aardlekschakelaars beschikt, terwijl stoppenkasten dat meestal niet hebben. Groepenkasten bieden ook meer flexibiliteit voor het verdelen van elektriciteit over verschillende groepen, wat belangrijk is voor de veiligheid en efficiëntie van je elektrische systeem. Een meterkast wordt vaak als ander woord gebruikt voor groepenkast. Feitelijk is een meterkast de ruimte, vaak in de buurt van de voordeur, waar de groepenkast in is geplaatst.  

Neem contact met ons op

Wij helpen u graag bij alles wat er komt kijken bij het plaatsen, vervangen of uitbreiden van uw groepenkasten en meterkasten. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een opname op uw locatie en een scherpe offerte!

Altijd een vrijblijvende offerte!

Neem contact met ons op waarna we vrijblijvend een offerte voor u opstellen. Advies aan huis is uiteraard ook mogelijk.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kom direct in contact met ons

Stuur ons een bericht op de manier die jij prettig vind. Hierna komen we bij je terug met een persoonlijk gesprek. Zo kunnen we je altijd voorzien van een goed en eerlijk advies.

Reviews

Klanten vertellen

"Snelle en nette service, zeker een aanrader! Joran en zijn collega hadden de badkamer en CV-ketel in ons huis gedaan. Ze hebben prima werk afgeleverd en kwamen zelfs op zondag langs om iets op te lossen!"
Hans de Vries
"Door Joran een ketel laten hangen. Joran heeft ons goed advies gegeven over welke ketel het beste bij ons huis past. Communicatie verliep goed en afspraak was zo gemaakt. Joran is een vakman in hart en nieren en ook voor onderhoud staat Joran voor ons klaar."
Rian de Baars
"Joran denkt goed met je mee en komt met goede ideeën, komt zijn afspraken na en levert top werk. Ook voor onderhoud staat Joran altijd klaar! Vakman!"
Martin Grotekerke